Mleczko pszczele składa się z około 65% wody, 12% białka, 12% cukrów, 6% lipidów i 5% kwasów organicznych. Do tego składu należy doliczyć także wiele witamin, hormonów i soli mineralnych, które mają wiele cennych właściwości. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że mleczko pszczele ma zdecydowanie więcej witamin niż sam miód. Produkt ten obfituje przede wszystkim w witaminy z grupy B (B5-kwas pantotenowy, B3- kwas nikotynowy, B8-inozytol). W zdecydowanie mniejszych dawkach zawiera również witaminę PP, biotynę, kwas foliowy i witaminy B12. W śladowych ilościach mogą pojawić się także witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – A,D i E.
Wartość odżywcza

Jeżeli chodzi o wartość odżywczą, to mleczko pszczele w chwili obecnej uznawane jest za jedno z najbardziej wartościowych produktów naturalnych. Ustępuje mu tak naprawdę jedynie kurze jajko. Warto wspomnieć również i o tym, że pszczele mleczko stanowi także bardzo cenne źródło makroelementów i mikroelementów takich jak na przykład: potas, magnez, miedź, fosfor, żelazo, cynk, kobalt, krzem i siarka.


Jak powstaje mleczko?

Mleczko pszczele jest tak naprawdę wydzieliną z gruczołów młodych pszczół robotnic, które są w stanie je wyprodukować już od trzeciego dnia życia. Królowa matka, która karmiona jest wyłącznie mleczkiem pszczelim według badań żyje aż 40 razy dłużej niż reszta pszczół. Z tego powodu właśnie nikt nie może zaprzeczyć, że mleczko pszczele ma bardzo wiele wyjątkowych właściwości i zawiera mnóstwo substancji odżywczych. Wszystkie pszczoły w ulu karmione są pszczelim mleczkiem jedynie w trzech pierwszych dniach swojego istnienia. W tym krótkim czasie masa ich ciała wzrasta aż 1000-krotnie. Mleczko jest więc doskonałym suplementem diety, które może pochwalić się wieloma właściwościami odżywczymi.

W dzisiejszych czasach pszczele mleczko jest produktem bardzo pożądanym, dlatego też produkowane jest zazwyczaj w stosunkowo niewielkich dawkach. W wielu produktach dostępnych na rynku mleczko pszczele występuje jedynie w niewielkim stężeniu (np. jako dodatek do miodu).